Megbüntetik, aki böjt alatt farsangi fesztivált szervez?

content/eloadasok/farsang6.jpg

Mire figyeljen a kulturális szervező ha farsangi fesztivált szervez?

Bár az egyháznak nincs már olyan hatalma, mint a középkorban és nem fogják a máglyán ropogósra sütni a rendezvényszervezőt, ha böjt alatt téli mulatságot szervez, azért van néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni.

De egyáltalán meddig tart az idén a farsang?

A farsang január 6-án, vízkereszt napján kezdődik. A derék népművelő ilyenkor szedi le a karácsonyfát. Az időszak egészen eltart hamvazó szerdáig. No, és mikor van húshagyó kedd? Ez minden évben máskor, hiszen a Húsvéttól függ. Az pedig mozgó ünnep. Úgy tudjuk kiszámolni, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap a Húsvét. Ezt negyven napos böjtnek kell megelőznie. A vasárnapok nem számítanak bele a negyven napba. Így kiszámolva a böjt kezdete hamvazószerda. Azt pedig a húshagyó kedd előzi meg.

Eszerint 2017-ben a hamvazószerda március elsején lesz. Húshagyó kedden nagy mulatságokat szabad rendezni, torkos csütörtökön pedig még be lehet lakmározni a sok sódarból, cubókból és pecsenyéből, ne menjen pocsékba.

Az idén szerencsések a téli fesztiválok szervezői, hiszen sok hétvége közül válogathatnak. De nem volt ez így minden évben. Tavaly például már február 10-én véget ért a farsang. Ilyenkor mi legyen?

Én azt tapasztalom, hogy a fesztiválokkal kapcsolatban sem veszik már szigorúan a böjthöz való alkalmazkodást. Hiszen ezer más szempontot is figyelembe kell venni. A fesztiválok lehetőleg ne üssék időben egymást. Ne legyen konkurenciája a rendezvénynek a szomszéd településen. Vannak gasztro rendezvények, amelyeket hagyományosan ugyanakkor rendeznek meg, például minden február, harmadik hétvégéjén. Mikor ér rá a sztárvendég? Szóval, elég sok mindent kell egyeztetni és akkor még itt a böjt is? Nincs elég baja így is a szervezőnek?

Mikor ne szervezzünk böjtben téli fesztivált?

  • ha nagyrészt egyházi iskolásokat, óvodásokat várnak a rendezvényre.
  • ha a célközönség nagy része erősen vallásos.
  • ha egyházi pénzből finanszírozzák a fesztivált.
  • ha a lelkipásztor a polgármester.

Jó farsangolást és szuper téli fesztiválokat kívánok!

Szerző: Kapusi Szabolcs

Kulturális menedzser, producer, előadóművész

A Vaga Banda gólyalábas busói

Köszönöm, hogy elolvastad bejegyzésemet! Észrevételed van? Kiegészítenéd valamivel? Máshogy gondolod? Kíváncsi vagyok a véleményedre! Szólj hozzá!