Eső előtt köpönyeg? Rémálom a szabadtéri rendezvényen...

content/esonap.jpg

Eső előtt köpönyeg? Működik vagy sem az esőnap a szabadtéri rendezvényeken? Van-e megoldás arra, hogy ne legyen teljes bukás?

     Közeledik a húsvét és sok helyen szabadtéri rendezvényeket tartanak az országban. Mi is készülünk Gyömrő városába. Az időjárás előre jelzést azonban aggódva figyeljük. Igencsak borús idő ígérkezik. Mi lesz, ha esik az eső?

     Ha csak kicsit esik, az nem baj. Nem vagyunk cukorból. A vizes talajon is tudunk gólyalábazni. Ameddig van közönség, addig mi is kitartunk. Az sem számít, ha az esernyő alól kuksolnak, mi jókedvre derítjük őket. Bár az idő borús, a kedvünk derűs.

     De mi a helyzet, ha nem kicsit, hanem nagyon esik? Esőnapot tartani ebben az esetben igen nehéz, hiszen a húsvét hétfő nem lehet kedden vagy egy hét múlva. Más szabadtéri fesztiválok esetében is kérdéses, lehet-e esőnapot kitűzni vagy egyszerűen le kell nyelni a bukást. Még ha a rendezvénynek biztosított az anyagi fedezete a költségvetésből, sok esetben a jegybevételek is számítanak a költségek kigazdálkodásánál. Bizony súlyos érvágás lehet ez, hiszen más későbbi rendezvényektől vonhat el forrásokat.

     Ezért a kultúrában dolgozó rémálma, amikor a tökéletesen megszervezett szabadtéri fesztivált elveri az eső! Ugye igazam van? Látod már szemeid előtt a sárban csúszkáló, esőkabátos embereket, akik nemhogy több százan tolonganak a színpad előtt, de inkább néhány tucatnyian iszogatnak a fedett büfében? A hangfalak letakarva nylonnal, mindenki tiszta ideg és tanácstalanság lesz úrrá.

     A programokat jó esetben be lehet vinni a művelődési intézménybe. Ilyen esetekben mindenki megnyugszik. De van, ahol erre nincs lehetőség. Sok esetben a fedett épület messze van az eredetileg kijelölt helyszíntől. Az is elég furán nézne ki, ha a gyerekek a tojáskereső program alatt nem a bokrok alól, hanem a radiátorok mellől gyűjtögetnék az elrejtett ajándékokat.

     Másik problémás kérdés, hogy mi lesz a szolgáltatókkal, fellépő művészekkel? Várunk, amíg eláll az eső. Reménykedünk. Aztán mégsem. Akkor jön az előadóművészekkel, társulatokkal az alkudozás, most mi legyen, van-e értelme megtartani a programot, akkor mennyit is fizessek. Ej, megette a fene, ablakon kidobott pénz és az eső csak esik… A csüggedt szervező így sóhajt: „Milyen jó is lenne, ha a lekötött előadást át tudnánk tenni egy másik rendezvényemre, egy másik időpontra!”

     Az általam képviselt produkcióknál teljesülhet a kívánságod. Ezt mi „Esőnap bónusz”-nak hívjuk. A lényege az, hogy ha a szolgáltatást eső miatt nem lehet megtartani, nincs fedett helyszín vagy nincs közönség, akkor a programot áttehetjük egy későbbi, másik rendezvényedre. Az „Esőnap Bónusz” feltétele, hogy egy éven belül teljesüljön a produkció. Ha már látjuk reggel, hogy „ebből nem lesz rendezvény”, akkor még indulás előtt kérjük, hogy értesíts. Ha a helyszínen döntesz a produkció elhalasztása mellet, akkor az utazási költséget kérjük csak kifizetni.

     Miért találtuk ezt ki? Hiszen ezzel pénzt bukunk. Miért nem ragaszkodunk a díjázásunkhoz minden esetben?

    Őszinte leszek. Már öt-hat éve történt, hogy Szerencsen egy gyermeknapi rendezvényen kierőltettem, hogy a partnerünk kifizesse a díjazásunkat. Azóta sem hívtak meg arra a rendezvényre. Ezt az esetet nagyon sajnálom. El is határoztam, többet ilyen hibát nem követek el. Mi hosszú távú partnerséget alakítunk ki megrendelőinkkel. Azt szeretnénk és ez az érdekünk is, hogy elégedett légy velünk. Tudjuk, hogy akkor legközelebb is hívni fogsz bennünket. Hosszú távon mi is nyerünk ezzel. Azt hiszem ez így egy igazi win-win szituáció tud lenni.

     Neked melyik volt a legdurvább esős rendezvényed? Írd meg nekem!

 

Köszönöm, hogy elolvastad bejegyzésemet! Észrevételed van? Kiegészítenéd valamivel? Máshogy gondolod? Kíváncsi vagyok a véleményedre! Szólj hozzá!