Meddig nyújtózkodjunk, ha azt sem tudjuk, mekkora a takarónk?

content/nyújtozkodó.jpg

Társulatunk nemrég tárgyalt az artsatweb.com német rendezvényszervező céggel. Elmondásuk szerint, a németországi fesztiválokra már előző évben leszervezik a fellépőket. A tárgyévben csak akkor keresnek előadót, ha valaki vis major miatt kiesik.

Hihetetlen! Melyik az a magyarországi fesztivál, amelyik már előző évben leszervezi a programot?

A mi felmérésünk alapján a megkérdezettek mindössze 2,4 % -a szervezi le egy évvel előtte. A többség 71,4% 3-6 hónap között, míg elég sokan 16,7 % 10-21 nappal a rendezvény előtt keres fellépőt. Az okokra kerestük a választ.

Pénz, pénz, pénz. Partnereink elmondása szerint a legtöbb fesztivált önkormányzati fenntartású intézmény szervezi. Ezeknek pedig az aktuális költségvetése minden évben más, illetve más dolgok élveznek prioritást. Az, hogy mennyi pénz lesz egy rendezvényre valóban csak hónapokkal vagy hetekkel (!) előtte derül ki. Addig pedig nyilván a kulturális szakember nem mer komolyan tárgyalni. Hiszen ha nem tudjuk, mekkora a takaró, még nyújtózkodni sem merünk.

Nálunk a tavasz, főleg a május a kétségbeesett telefonálások időszaka. Régi barátaink ilyenkor hívnak: „Bocs Szabolcs, hogy csak most hívlak, de azt mondták, hogy az idén nem lesz semmi, most meg kitalálták, hogy mégis legyen! Ráértek még?” Az ehhez hasonló hívások mindennaposak.

Én ezt nagyon elkeserítőnek tartom. Elhivatott barátaink erős szakmai elképzelések szerint terveznek. De hogy lehet egy kiszámíthatatlan anyagi rendszerben évről-évre, egymásra épülő minőségi rendezvényeket szervezni?

Társulatunk első évétől komoly adminisztrációt vezetek a fellépések számát illetően és egyféle ciklikusság azért felismerhető. A választások éveiben mindig kiugróan magasak a mutatók…

 Értem én hogy „Panem et circenses” , de nem lehetne minden évben?

Szerző: Kapusi Szabolcs, kulturális menedzser, producer, előadóművész

Köszönöm, hogy elolvastad bejegyzésemet! Észrevételed van? Kiegészítenéd valamivel? Máshogy gondolod? Kíváncsi vagyok a véleményedre! Szólj hozzá!